Meningen van Nederlanders over online gokken
EenVandaag heeft de afgelopen maand een onderzoek gedaan naar de mening van het Nederlandse volk over het legaliseren van online gokken in Nederland. De meningen zijn erg verdeeld. Ook is er nog steeds veel onduidelijkheid. Mag online gokken nou wel of niet in Nederland en wat zijn de meningen daarover? Je leest het hier.
Het onderzoek
Uit het onderzoek van EenVandaag onder ruim 21.000 van het Opiniepanel is gebleken dat een derde (34%) van de ondervraagden wilt dat online gokken legaal wordt. Een ander deel mensen (43%) is er flink op tegen en wilt niet dat gokken legaal wordt in Nederland. Een ander deel van de ondervraagden van de Nederlandse bevolking (23%) heeft hier niet echt een mening over of het het simpelweg gewoon niet.
Weinig vertrouwen
Veel mensen geloven niet in de overheid. Zij denken dat de overheid het niet voor elkaar krijgt om alle gokbedrijven te kunnen controleren op veiligheid en betrouwbaarheid. Een van de ondervraagde zei: “Legaal of niet, er zal nooit genoeg controle zijn.” Ook zijn de ondervraagden bang voor een stijging van de gokverslaafden in ons kikkerlandje. Mensen kennen hun grenzen niet.
Op dit moment wordt de discussie om online gokken legaal te maken, voorgelegd aan de Eerste Kamer. In 2016 was de Tweede Kamer al in de meerderheid voor. Om de tegenstanders van het legaliseren van online gokken tegemoet te komen, heeft minister Sander Dekker een aantal toezeggingen gedaan. Die toezeggingen hebben het draagvlak niet vergroot, bleek uit het onderzoek.
Onduidelijkheid
Wat opvallend is, is dat een derde (38%) weet dat online gokken niet legaal is. Een ander deel (39%) denkt dat online gokken wel gewoon mag. De rest (22%) weet het niet. Een van de ondervraagde merkte op “Als het illegaal was, zou er toch wel ingegrepen zijn.” Maar dat zit helaas vrij ingewikkeld in elkaar. Even voor de duidelijkheid, online gokken in Nederland is NIET legaal. Gokken via de Staatsloterij, goede doelen loterijen, de Lotto en de Toto mag wel in Nederland. Dit zorgt voor veel verwarring bij de mensen.
De overheid
Omdat er zoveel verwarring is, vindt 67 procent van de ondervraagden dat de overheid onvoldoende informatie geeft aan de Nederlandse bevolking over online gokken. Ook over de gevaren en risico’s van het online gokken vinden de ondervraagden dat de overheid wel wat informatie mag geven.
Of online gokken in Nederland nou wel of niet legaal gaat worden, kan ik je niet vertellen. We praten over een strijd dat nu al een aantal jaar duurt. Tijd zal ons leren zal ik maar zeggen!