Kaartspel 21en
Je kent waarschijnlijk al een heleboel kaartspellen. Spellen om gezellig te spelen op de camping bij het licht van de kaars. Op de studentenkroeg, waarbij je met verlies een shot moet drinken. Tweede kerstdag na het eten met de gehele familie. De kans dat ik nu een gelegenheid vergeet is aanwezig, er zijn zoveel mogelijkheden om een spel te spelen met kaarten. Welk spel is trouwens jou favoriet? Pesten, klaverjassen, patience of three of time? Misschien heb je ook wel eens van het kaartspel 21en gehoord?
21en
Het spel 21en komt in verschillende vormen voor. De veranderingen zijn vooral zichtbaar in de puntentelling bij de verschillende variaties. Bij het spel moet je meer punten in je hand krijgen dan de dealer. Het gewenste aantal punten is natuurlijk 21. Je mag alleen niet meer dan 21 punten krijgen. Het spel lijkt daarmee volgens menigeen op blackjack. Het spel wordt daarom ook wel eens ‘21 blackjack’ genoemd. Je zou bijna denken dat het gewoon hetzelfde spel is. Niets is minder waar, er zit verschil tussen deze twee spelen. Alleen bijna niemand weet ze precies te benoemen, doordat er zoveel verschillende varianten zijn.
Spelregels van het spel
21en speel je normaal gesproken op een daarvoor geschikte tafel. Een geschikte tafel bezit een vak waarop iedere speler zijn inzet kan zetten. Op het moment dat deze inzet is gedaan, krijgt iedereen van de bank twee kaarten. De bank krijgt net als bij blackjack een open en een dichte kaart. Als er een inzet is geplaatst door de spelers, mag de dichte kaart bekeken worden. Krijgt een speler een acht en een zeven uitgedeeld, dan mag hij aan de dealer nieuwe kaarten vragen. Op het ogenblik dat een speler twee dezelfde kaarten gedeeld krijgt mogen deze gesplitst worden. De verdere handelingen bij het splitsen van kaarten zijn hetzelfde als bij blackjack. De beide kaarten moeten een inzet krijgen en gaan beide door voor een hand. Op deze wijze heeft deze speler 2 handen en kan er verder gespeeld worden.
Verhogen tot 21
Tijdens het spel kun je je eigen inzet nooit verlagen, het principe is dat de inzet tijdens het spel verhoogd wordt. Waarschijnlijk gebeurt het zelden maar als een speler zeven kaarten heeft en nog geen 21, dan wint hij automatisch. Wanneer de bank en een speler beide passen bij dezelfde waarde dan heeft de bank gewonnen. Zoals hierboven al benoemd moet een speler 21 punten krijgen, gaat hij hier overheen dan heeft hij verloren. Van belang is het om te weten als speler dat je op elk gewenst moment mag stoppen. Op deze manier heb je zelf in de hand of je het risico neemt om nog een kaart bij te pakken.
Als alle spelers hun inzetten hebben afgerond en hun kaarten naar tevredenheid hebben gekregen is de bank aan de beurt. De dealer draait op dat moment zijn tweede kaart om. Deze kaart zal voor iedere speler te zien zijn, op deze wijze wordt voorkomen dat de dealer vals kan spelen. De dealer zal zichzelf geen kaarten meer delen als hij een waarde heeft van zeventien of meer. Bij zestien moet hij zichzelf nog wel een kaart delen. Soms spelen groepen het zo dat een speler de bank speelt en dat ze hierin rouleren. Op deze manier is er niemand die heel de avond de bank moet spelen. Als er iemand is die graag de bank speelt is dit natuurlijk geen probleem.
Welke waardes hebben de kaarten
Je zou denken dat de waardes hetzelfde zijn als bij blackjack. Makkelijk te onthouden zou je denken, alleen niks is minder waar. De waarden zijn als volgt:
- Aas is één of elf punten. Je kunt hierin zelf een keuze maken.
- Koning is vier punten.
- Vrouw is drie punten.
- Boer is twee punten.
- De nummers zeven tot tien conform de kaarten.
De jokers maken geen onderdeel uit van het kaartspel. Deze moet je dus alvorens het spel begint er even uithalen. Het maakt niet uit welke soort (harten, schoppen, klaver of ruiten) kaart het is, dit is niet van belang.
Variaties op het 21en
In de tweede alinea van deze pagina staat het al aangegeven. Mensen zijn erg creatief in het bedenken van variaties voor dit spel. Hierbij doel ik op de spelregels, sommige mensen bedenken zelfs regels puur uit eigenbelang. Vind je het leuk om eens een variatie te spelen? Hier zijn er enkele die je toe kan passen thuis:
- Als je twee koningen uitgedeeld hebt gekregen moet je vijfentwintig punten halen;
- De joker blijft in het spel en mag gespeeld worden als kaart naar keuze;
- De twee Azen maken samen 21 punten;
- Als je bij zes kaarten nog geen 21 punten hebt, krijg je dubbel je inzet uitbetaald;
- Als je bij zeven kaarten nog geen 21 punten hebt, krijg je driedubbel je inzet uitbetaald.
Strategie voor zoveel mogelijk winst
Er zijn verschillende strategieën om zoveel mogelijk winst te krijgen. Dit ligt niet meteen aan je speelwijze maar wel aan de manier waarop je je inzetten speelt. Ik heb er twee die ik aan jullie wil voorleggen:
- Het 1-3-2-6 systeem: bij dit systeem speel je op een vaste inzetmethode. De eerste ronde zet je één keer in, de tweede maal zet je drie keer in. Dan tweemaal en erna zesmaal. Hierna begin je weer aan het begin, zo beperk je je verlies altijd tot tweemaal de inzet;
- De Martingale strategie: een oude succes treffer is deze strategie. Hierbij verdubbel je elke keer je inzet als je verliest, dit doe je net zolang tot je weer wint. Bij deze strategie is het belangrijk om te weten wat het tafellimiet is en wat je budget is. Bij een aantal rondes verlies kan de inzet erg omhoog schieten.
Benodigdheden
Dit spel kan je natuurlijk al vrij snel spelen, een pak kaarten en je kan aan de slag. Speel je het spel vaker en wil je het wat professioneler aanpakken? Deze uitstraling kun je bewerkstelligen door bepaalde attributen te kopen. Hieronder zijn deze producten weergegeven:
- Kaartslof
- Kleed
- Fiches
- Automatische kaartschudder
- Geplastificeerde kaarten
Rest mij alleen nog het volgende: heel veel mooie momenten van het spelen van dit leuke kaartspel!